Kryddskola



Foto: Beatrice Lundborg/Pressens Bild
Kryddor som används i det pakistanska köket är t ex gurkmeja, muskotblomma, kardemumma och chilipulver. Foto: Beatrice Lundborg/Pressens Bild

Många av de kryddor som vi använder i matlagningen har egenskaper som är hälsosamma. En del stimulerar matsmältningen, andra höjer immunförsvaret eller har speciella läkande förmågor. Och heta kryddor är bra om du vill gå ned i vikt.

Basilika innehåller bland annat kraftfulla antioxidanter, som skyddar kroppen mot nedbrytande processer som orsakar sjukdomar.

Koriander är bra för matsmältningen, kan hjälpa mot gaser i magen.

Rosmarin är också en stark antioxidant. I provrör har man sett att ämnen som finns i rosmarin stimulerar en tillväxtfaktor som bildar nya hjärnceller.

Oregano är en härlig krydda som gör mer nytta om den inte ligger på en pizza... Oregano är en kraftfull antioxidant som också stimulerar immunförsvaret.

Timjan är bakteriedödande och har i djurförsök visat sig kunna påskynda läkningen efter brännskador. Timjan är dessutom bra att använda i odlingar, eftersom kryddan verkar avskräckande på en del skadeinsekter. Traditionellt har timjan använts för att stimulera matsmältningen, vid förkylningar och astmatiska besvär.

Persilja är mycket järnrikt. Bra att veta för kvinnor, som ofta har brist på järn.


Heta kryddor som chili kan öka förbränningstakten och energiförbrukningen. Foto: Fredrik Persson/Pressens bild Kanel har i moderna vetenskapliga försök visat sig kunna sänka blodsockret hos diabetiker samt även kunna minska de skadliga blodfetterna. Dosen är ungefär en halv tesked kanel om dagen. Trots att kanel har visat sig ha positiva effekter på både blodsocker och blodfetter är det ännu inget som läkare rekommenderar sina patienter, eftersom man inte vet vilka långsiktiga effekter som en hög kanelkonsumtion kan ha.

Heta kryddor som ingefära, chili, vitlök och senapspulver kan vara bra för den som vill öka förbränningstakten i kroppen för att gå ned i vikt. Äter man mat som är hett kryddad ökar värmeproduktionen och därmed energiförbrukningen.
Vitlök anses av många kunna hjälpa mot det mesta. Enligt olika huskurer är vitlök inflammationshämmande och bra mot förkylningar, svamp och bakterier. Vitlök har dessutom visat sig kunna sänka blodfetter och högt blodtryck - ett universalbotemedel helt enkelt. Och så kan det hålla både mygg och människor på avstånd!


RSS 2.0